Соколски дом

Соколски дом

Адреса: Ћуприја, Кнеза Милоша 40.
Прве идеје за изградњу Соколског дома потичу из 1926. године. Плац за изградњу купљен је 1930. године у улици Краља Александра у центру Ћуприје, али због политичких и материјалних прилика у земљи и у граду почетак изградње померао се за нека боља времена. Коначна одлука донета је 1936. године да изградња почне марта наредне године, када је Грађевински одбор у који су изабране најугледније личности града и соколског друштва, под председништвом Драгослава Јанковића, одлучено да копање темеља почне 22. марта 1937. године. Поводом ударања камена темељца Соколском дому, пропагандни одбор за подизање Соколског дома у Ћуприји (председник ћупријске општине и 54 угледна ћупријска грађанина), прокламовало је следећи проглас: “За владе Њ. В. Краља Петра другог Карађорђевића и у време Патријарха српског Варнаве и Епископа Светосавског Браничевске епархије др. Вениамина, положи се темељ Соколском дому Блаженопочившег Витешког Краља Александра Првог Ујединитеља у Ћуприји, који се диже добровољним прилозима родољуба вароши Ћуприје. Освећење извршише Архијерејски Намесник раванички Ставрофор г. Периша Ерић, и Архимандрит Манастира Раваница са свештенством ћупријских парохија 15/28 марта 1937. године”.

Изградња дома трајала је више од две и по године. Прве вежбаче новосаграђени дом примио је 15. новембра 1939. године, а свечано отварање Соколског дома обављено је 1. децембра на Дан уједињења који је слављен као државни празник и празник соколске организације, а за време окупације окупатор је дом користио за болницу и друге потребе немачке војске. Најупорнији вежбачи – соколци, благовремено су пре уласка Немаца пребацили справе на плац соколца Милана Пешића и у летњем периоду тамо вежбали. У ослобођеној Ћуприји 20. октобра 1944. године у соколском дому одржава се велики Народни збор на коме је формиран први Народноослободилачки одбор за Ћуприју. У дом се усељава омладинска организација, Уједињени савез антифашистичке омладине Србије, отвара се библиотека и читаоница, набавља се радио пријемник са звучницима, шах сала и остало што је занимало омладину. Зграда је имала домара, а објекат добија назив “Омладински дом”. Касније се оснива у Ћуприји Фискултурно друштво “Морава” које преузима омладински дом за своје спортске секције и активности.

Дому се мења име у “Фискултурни дом”, који користе све секције при фискултурном друштву, као и бројна удружења из Ћуприје. Оснивањем Друштва за телесно васпитање “Партизан”, марта 1952. године објекат је преименован у Дом “Партизан”, све до 30. новембра 2001. године када му се на иницијативу одборника у СО Ћуприја Перић Миливоја враћа првобитни назив “Соколски дом”.
Осим спортске сале Соколски дом поседује и отворене спортске терене за кошарку, рукомет и тенис, са капацитетом трибина за гледаоце од 800 места за седење. ''Соколски дом'' као културно-историјски споменик је под заштитом Републичког завода за заштиту споменика културе.
Објекат је сада у саставу Установе за спорт СЦ ,,АДА”.